Гліцерин(чи 1,2,3 пропантриол) – в’язка гігроскопічна рідина, що має солодкий смак, без кольору і запаху. C3H5(OH) 3 – так виглядає хімічна формула гліцерину. Відмінно змішується: з водою, метанолом, етанолом, ацетоном, причому у будь-яких співвідношеннях. Не розчиняється: в ефірі, хлороформі. Реакція змішування гліцерину з водою супроводжується контракцією (зменшенням об’єму) і виділенням тепла. Взаємодіючи з галогеноводородними кислотами і галогенідами фосфору, гліцерин утворює моно – або дигалогенгидрини. Вступаючи в реакцію з карбоновими і неорганічними кислотами, утворюються повні і неповні складні ефіри. Якщо відбувається дегідратація – акролеїн.

Гліцерин знайшов застосування в різних областях життєдіяльності людини : в медичній, косметичній промисловості, в харчовому виробництві, при виробництві тютюну, миючих засобів, в електротехніку, радіотехніку, виробництві пластмас, лакофарбної промисловості, в сільському господарстві, паперовою, шкіряною і текстильною галузях промисловості.

•    Гліцерин виступає в ролі харчової добавки E422 з метою поліпшення консистенції у виробництві кондитерських виробів, для збільшення об’єму хлібобулочних виробів, щоб не допустити просідання шоколаду і так далі. Використовуючи гліцерин, домагаються зменшення клейкості макаронів, скорочення черствіння хліба, зменшення при випічці налипання крохмалю.

•    Відіграє важливу роль у виготовленні екстрактів чаю, імбиру, кави і так далі. Процес виглядає приблизно так: речовини дрібно нарезаются, потім обробляються водним розчином гліцерину, після чого їх нагрівають, а вологу випаровують. У результаті отримують екстракт, в якому доля гліцерину складає близько 30%.

•    Використовується у виробництві безалкогольних напоїв. На основі гліцерину виготовляють екстракт, який в розбавленому виді робить напої «м’якшими».

•    Гліцерин широко застосовується при заготівлі тютюну(при цьому листя зберігається вологим, і йде неприємний смак).

•    Незаперечна користь гліцерину в медичній промисловості. Це відмінний антисептик, прекрасний розчинник фенолу, брому, йоду, хлориду ртуті, тимолу, алкалоїдів. Гліцерин відмінно підвищує в’язкість медичних препаратів, оберігає їх від змін в процесі ферментації рідини, перешкоджає висиханню мазей, кремів і паст.

•    Використовується у більшості сортів туалетного мила. Усім знайомі такі його властивості, як зволоження шкіри, надання їй м’якості і білизни.

•    У сільськогосподарському виробництві гліцерином обробляють насіння(що робить їх більше схожими), дерева і кущі(для захисту кори).

•    Застосовують в текстильній промисловості: тканини стають м’якими і еластичними. Велика роль йому відводиться у виготовленні синтетичного шовку, шерсті, анілінових фарб і розчинників.

•    Паперова промисловість зобов’язана гліцерину пергаментом, папірусовим папером, жаронепроницаемой папером, калькою і так далі

•    Широко застосовується в шкіряній промисловості: для жиронаказу шкір, додається у воскові емульсії для дублення шкір.

•    Це невід’ємний компонент у виробництві целофану, пластмас, смол. Все завдяки своїм властивостям удерживатьвлагу, пластичності і холодостійкості.

•    У лакофарбній промисловості гліцерин застосовується для лаків і інших полірувальних матеріалів.

•    Радіотехніки використовують гліцерин для виготовлення електролітичних конденсаторів, ізоляційного матеріалу.

•    Технічним гліцерином заповнюються вібростійкі манометри(ДМ8008ВУ і так далі).